Ai putea deci să te duci la Inspectoratul Teritorial de Munca de raza căruia aparţii şi să faci tu o mică reclamaţie acolo? Ai putea, normal, pentru că eşti un om încă în putere, doar că eu nu îţi recomand să faci aşa ceva. De fapt, reformulez: îţi recomand să nu faci aşa ceva. De ce? Păi din mai multe motive, dintre care cele mai importante ar fi următoarele:
- răspunsul standard al Corporaţiei va fi că nimeni nu te-a obligat să stai peste program, ci ai stat tu pentru că nu ai reuşit să-ţi rezolvi toată treaba în timpul celor 8 ore legale. Cu alte cuvinte, nu eşti nimic altceva decât un simplu pierde-vară.
- fii tu sigur că nu eşti primul căruia i-a trecut prin cap să îşi rezolve problema ajunsului târziu acasă printr-o reclamaţie d-asta, aşa că exista o întreagă procedură prin care Corporaţia poate rezolva o astfel de dispută în avantajul ei, din experienţa confruntărilor anterioare cu angajaţi viteji ca tine.
- chiar dacă să zicem că în urma reclamaţiei tale minune ar fi prima dată când ITM calcă prin clădire, Corporaţia este foarte bine burduşită cu paragrafe de contracte care o apără de toate relele la care ar putea să fie vreodată expusă de acţiunile iresponsabile ale unor viitori foşti salariaţi ca tine. Plus că are un întreg birou de Legal, numit pe româneşte Departamentul Juridic, în care nişte băieţi şi fete cu legile în mână abia aşteaptă să te calce pe cap.
- chiar presupunând că în urma reclamaţiei tale vei reuşi să obţii o victorie atât de răsunătoare încât cazul tău va ajunge inspiraţie pentru scenariul următorului blockbuster de la Hollywood, there will be no happy end for you, because chiar dacă nu ţi se va găsi un motiv ca să fii dat afară, vei deveni un paria şi se va exercita asupra ta o presiune atât de mare încât până la urma îţi vei da singur demisia ca să rămâi întreg la minte. Şi, fără nicio legatură cu tot ce ţi-am scris până acum, nu uita că şi Hoffa a avut doua nominalizari la Oscar, dar nu a luat niciunul.
În concluzie, nu te pune în niciun fel cu Corporaţia, pentru că este o lupta inegală, niciun salariat nu a câştigat vreodată o confruntare directă cu un astfel de colos. Şi doar simplul fapt că ai îndrăznit să o provoci din punct de vedere legal va fi o pată neagră pe CV-ul tău pentru tot restul vieţii tale active, astfel încât vei avea mari probleme să te angajezi pe un post mai acătării, dacă te afli pe undeva pe la mijlocul carierei şi ai urcat cât de cât. Ca să nu mai spun de cazul în care ai avea nevoie de vreo recomandare de la locul de munca anterior...
next: Istoria dictaturii
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
La tine cum e?