Cere şi oferta

Primul lucru pe care l-ar face oricine atunci când află de un post liber în Corporaţie este să se intereseze de tot ceea ce i se oferă odată cu angajarea. 

Cum? Ai aşa ai făcut şi tu? Te-ai interesat de întreg pachetul salarial, care ţi s-a părut foarte atractiv şi ăsta a fost de altfel unul dintre criterile pentru care ai aplicat? 

Păi să vedem... Ce înţelegi tu prin „pachetul salarial”? Păi cum ce? Ce înţelege toată lumea: salariu, sporuri, comisioane, bonusuri, asigurări de sănătate, d-astea, nu? Nu. Cum nu? Păi uite aşa, nu. 

Vezi tu, toate cele pe care le-ai enumerat mai sus sunt importante, unele dintre ele chiar extrem de importante, însă, în afară de salariu, nimeni n-o să-ţi garanteze că la anul o să mai poţi beneficia de ele. Şi nici măcar salariul nu este sigur 100% că poate rămâne la acelaşi nivel, pentru că dacă vine din nou o criză mare ca aia care a mai fost, ai toate şansele să ţi se pună sub nas ca să semnezi o hârtie pe care scrie că având în vedere situaţia extrem de dificilă prin care trece compania ca urmare a situaţiei economice generale, solicit să mi se reducă salariul cu 25% pe o perioadă de 3 luni, perioadă pe care compania o poate prelungi unilateral de câte ori este nevoie. Nu crezi? Întreabă-i pe cei mai bătrâni din firmă cum au făcut cereri de reducere a salariului – da, da, ai citit bine, CERERI DE REDUCERE A SALARIULUI – care s-au prelungit pe perioadă nedeterminată, până când au reuşit să-şi găsească un alt job.


Evident, lucrul ăsta s-a întâmplat după ani buni, iar până atunci nu au avut de ales decât să ceară micşorarea salariului pentru că alternativa era reducerea postului şi nu cred că este cineva care îşi doreşte să ajungă în situaţia colegilor rămaşi şomeri când era recesiunea mai mare. 

Aşa că dacă nici măcar salariul nu mai este sigur în lumea asta a corporatiştilor, ce aşteptări să mai ai de la bonusuri şi asigurări care se pot evapora printr-o simplă anexă la contractul de muncă? 

De aceea, ar fi bine să faci ochii mari şi să fii atent aici la ceea ce urmează să înveţi în continuare din acest manual. 

Iată ce ai de făcut: 

Atunci când ceri şi oferta de job, dincolo de pachetul salarial consistent (cum altfel?), uită-te bine şi caută cu atenţie cele mai importante lucruri, care sunt trecute de obicei la rubrica „Facilităţi”. Aici se includ tot felul de nimicuri pe care unii, cu ceva vechime prin birourile corporatiste, le consideră de la sine înţelese, doar că lucrurile nu stau întotdeauna chiar aşa, şi te poţi trezi ca după angajare să ţi se spună „da' ce, scria undeva că o să primeşti aşa ceva?” 

Este vorba în principal despre câteva lucruri extrem de utile şi care îţi pot face munca infinit mai uşoară, ca de exemplu maşină de serviciu, telefon de serviciu, laptop de serviciu. Nu-i aşa că toate astea ţi se păreau subînţelese, mai ales dacă aplici pentru un job în vânzari? Ei, află că nu sunt, deoarece chiar şi la jobul în vânzari ele pot fi substituite de benzina pentru maşina ta personala, cartela sim pentru telefonul propriu şi o aplicaţie pe care trebuie să o descarci. Cel puţin într-o primă fază, până când treci de perioada de probă sau îţi faci targetul la un nivel convenit astfel încât să meriţi maşina, telefonul şi laptopul de serviciu. 

În condiţiile astea, cred că e de la sine înţeles că este posibil să petreci o perioadă destul de lungă după ce te-ai angajat în companie în care să munceşti cu ustensilele tale. Mai rămâne probabil să ţi se solicite să aduci de acasă şi nişte hârtie pentru imprimantă sau agrafe de birou, dar nu trebuie să râzi, pentru că în Corporaţie orice banc poate să devină realitate. 

De aceea, în momentul în care ai pus mâna pe ceva ce îţi este pus la dispoziţie de companie pentru buna desfăşurare a muncii, gândeşte-te cum îţi poţi rezolva probleme personale cu acel lucru. Pentru că, din câte ai văzut, nici angajatorul tău nu se dă în lături de la a profita de tine şi de proprietăţile tale pentru orice i-ar putea reduce lui costurile cu oricât de puţin. 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

La tine cum e?